Background
12.2.2020hdmi, hdmi 15, hdmi 20, kaapeli, hdmi-kaapeli, 2k, 4k

HDMI-kaapelit. Jotkut toimii, toiset ei.

Pätkivä kuva näytöllä tai projektorilla johtuu usein huonolaatuisesta HDMI-kaapelista.

Olet esittelemässä projektisuunnitelmaasi esimehellesi. Kytket läppärisi neukkaripöydän liitoskaapeliin ja annat palaa - siihen saakka kunnes kuva alkaa pätkiä. Irrotat liitoskaapelin, kytket uudestaan. Kuva vilkkuu teet mitä hyvänsä. Esimies katsoo kelloaan.


Tämä neukkaripainajainen on tuttu meille kaikille kokoustiloja käyttäville. Syynä on hyvin usein yksinkertaisesti korjattava asia: toimitetaan neukkarin huonolaatuiset AV-liitoskaapelit sähköromukeräykseen ja hankitaan tilalle uudet, toimivat liitoskaapelit.


HDMI-signaalikaapeli, jonka kautta kokoustilojen esityskuva useimmiten viedään näytölle tai projektorille, on kriittinen komponentti signaaliketjussa. Markkinoilla on saatavana kaapelia joka lähtöön. Osa kaapeleista on luotettavia, osa taas ei. Aina pelkkä hinta ei kerro kaapelin laadusta mitään. Pitkien myyntiketjujen vuoksi alunperin halpojenkin kaapelien hinnat saattavat nousta korkeiksi, tai toisaalta tutulta integraattorilta voi saada toimivan liitoskaapelin edullisesti. 


Kerrataan tähän hiukan vaatimuksia HDMI-liitoskaapeleille. Tavanomaisessa neuvotteluhuoneessa oleva näyttö tai projektori toimii useimmiten 2K tai 4K resoluuutioilla (projektorien osalta 4K laitteita on vasta jonkin verran, kun taas näytöt ovat nykyään lähes poikkeuksetta 4K laitteita). Liitoskaapelin on siis hyvä tukea 4K resoluutiota virkistystaajuudella 60Hz. Tällaisia liitoskaapeleita löytyy monilta valmistajilta 5-7 metrin kaapelipituuksiin saakka, mikä yleensä riittääkin neuvottelutilaan, mikäli liitoskaapelit kytketään neuvottelupöydän alla olevaan kuvavalitsimeen (katso neukkaripakettimme DSPL Wired Starter). 


Neuvottelupöydästä kaapelipituus näytölle on usein luokkaa 10 metriä, ja kaapelipituus projektorille puolestaan 15-20 metriä. Näytölle vietävä kuvasignaali 4K resoluutiolla onnistuu muutamien valmistajien HDMI-kaapeleilla. Projektorille ei useinkaan tarvitse viedä signaalia näin korkealla resoluutiolla, vaan 2K resoluutio riittää. 15-20m luotettavia HDMI-kaapeleita 2 K resoluutiolle löytyy samoin muutamilta valmistajilta.


Jos tarvitaan 4K resoluutiota projektorille tai näytölle, joka sijaitsee 20 metrin päässä tai kauempana, tarvitaan luotettavaan liitäntään joko optinen HDMI-kaapeli, ns. aktiivinen HDMI-kaapeli jossa on sisäänrakennettu vahvistin, tai erillinen lähetin/vastaanotin-pari, jossa kuvasignaali viedään näyttölaitteelle parikaapelia pitkin.hannu-me.jpg

Hannu Niemi