Background
3.3.2020pendant-kaiuttimet, riippukaiuttimet, ripustuskaiuttimet, extron

Kokoustilan äänentoisto. Paljonko kaiuttimia tarvitaan, ja millaisia?

Selkeä äänentoisto kokoustilassa ei ole mystiikkaa.

Kokoustilan näytöissä ja projektoreissa itsessään on yleensä kaiuttimet, joista läppäriltä tai muulta signaalilähteeltä tuleva ääni voidaan toistaa. Näiden laitteiden äänentoisto-ominaisuudet ovat kuitenkin usein varsin puutteelliset. Jos kaiuttimista ei saada riittävää äänenpainetta, äänen selkeys kaipaa parannusta tai halutaan tilaan puheäänentoisto, tarvitaan ulkoisia kaiuttimia ääntä toistamaan.


Helpoin tapa toteuttaa lisä-äänentoisto näytöllä varustetuissa kokoushuoneissa on lisätä näytön yhteyteen erillinen soundbar-kaiutin. Näistä kaiuttimista saadaan jonkin verran parempi äänentoisto kuin näytön omista, sisäänrakennetuista kaiuttimista. Lisäksi soundbar-kaiutin on varsin huomiota herättämätön, joten se sulautuu helposti tilan kalusteisiin. Soundbar-kaittimiin saa usein integoitua myös neuvottelukameran.


Screenshot%202020-02-25%20at%2021.27.43-me.png

Mikäli soundbar-kaiutin tuntuu liian kevyeltä ratkaisulta äänentoistoon, on markkinoilla paljon muita kaiutinratkaisuja olemassa. Näytön sivuille asennetut aktiivikaiuttimet (kaiuttimessa on sisäänrakennettu vahvistin = aktiivikaiutin) voivat tuoda ääneen syvyyttä musiikkitoistossa. Aktiivikaiuttimia tarvitaan yleensä tilan koosta riippuen 2-4 kpl, sekä mahdollinen subwoofer-kaiutin, mikäli tavoitellaan erityisen jykevää soundia äänentoistoon.


Nousevana trendinä kokoustiloissa on käyttää äänentoistoon niin sanottuja pendant-kaiuttimia (riippukaiuttimia). Nimensä mukaisesti nämä kaiuttimet ripusteaan tilan katosta roikkumaan liitoskaapelinsa varassa sopivalle korkeudelle asennettuna. Pendant-kaiuttimet on muotoiltu muistuttamaan tavanomaisia kokoustiloissa käytettäviä ripustettavia valaisimia, joten kaiuttimet sulautuvat huomiota herättämättä ympäristöönsä. Pendant-kaiuttimia on saatavana mustina ja valkoisina, ja usein ne voidaan myös maalata haluttuun värisävyyn. Pendant-kaiuttimia tarvitaan kokoustilassa yleensä muutamia kappaleita, tilan korkeudesta ja kaiuttimen ominaisuuksista riippuen 4-8 metrin etäisyydellä toisistaan


Screenshot%202020-03-16%20at%2016.17.03-me.png